divendres, 26 de juny del 2009

El viatge de Nacho

(Foto: Nacho Castro jugant amb la samarreta del Lanzarote contra el Rayo Vallecano, a Segona B, la temporada 2003-04. Extret de "La Voz de Lanzarote").


Qui més qui menys coneix Luis Enrique Martínez. Actual entrenador del Barça Atlètic i exjugador del primer equip barcelonista, "Lucho" va néixer un 8 de maig de 1970 a Gijón, Astúries. Un any i poc després (el 30 de juny de 1971 a Avilés, Astúries), veia la llum Ignacio Castro García. I, vés per on, "Lucho" i Nacho acabarien tenint moltes coses en comú sense que, segurament, ni ells mateixos ho sabessin.

Començant per un equip de futbol. Luis Enrique i Nacho Castro van jugar junts, a finals dels 80, en la selecció asturiana juvenil. Després tornarien a defensar els mateixos colors, però ja no al mateix temps. Curiosament, el primer a trepitjar Can Barça va ser Nacho. Després de despuntar amb l'Avilés Industrial a Segona A, amb 20 anys, en una temporada en què es va convertir en tot un ídol per als aficionats, Nacho Castro va ingressar al filial del Barcelona, aleshores encara Barça B, i aleshores encara en el futbol professional. Nacho va tenir el privilegi de jugar amb noms com Jordi Cruyff, Sergi Barjuan o els germans Garcia Junyent. Genís, molt vinculat amb el "seu" Centre d'Esports Sabadell després de penjar les botes, guarda un record especialment positiu del migcampista d'Avilés.

Nacho Castro va marxar de Can Barça el 1995 i va començar un "tour" de dotze etapes, que va realitzar mentre Luis Enrique arribava a les instal·lacions de les Corts el 1996 i es consagrava com a ídol blaugrana. Per aquest ordre, Nacho va defensar els colors del Deportivo B, l'Avilés (en dues etapes més), el Múrcia, el Jaén, l'Ávila, el Zamora, el Lanzarote (on va batre el seu rècord de partits, 40 en una temporada), el Logronyès CF, l'Orientación Marítima canari, l'Eldense i el Guíxols. En total, 4 temporades a Segona A, 13 a Segona B, una a Tercera... i una a Primera Catalana, l'última, amb gairebé 38 anys. I és que en això també s'assemblen "Lucho" i Nacho; una capacitat física destacable per la seva edat, si bé Nacho Castro l'ha aplicant sobre els camps de futbol i Luis Enrique ho ha fet convertint-se en un "Ironman".

Ja en els seus últims anys com a jugador, Nacho Castro havia mostrat la seva voluntat d'asseure's a les banquetes un cop el cos li digués prou. L'any passat, amb la col·laboració d'altres jugadors sortits de l'Avilés Industrial (entre ells Manel, el veteraníssim defensa que va penjar les botes l'any passat a Eibar), va dirigir un campus d'estiu per a joves jugadors. Ara ha estat l'Ateneu qui li ha donat la oportunitat de dirigir per primera vegada un equip sènior, amb la qual cosa, començarà la seva experiència des de la banqueta dirigint un equip vestit de blaugrana... igual que Luis Enrique.

Com a propina, una joia. En els següents enllaços de YouTube podreu veure dos resums de l'Avilés 91-92 en què un jove Nacho Castro marca i destaca per als asturians. I, sí, com podreu veure també a la foto del 1991, aleshores encara tenia cabells...

1 comentari: