dijous, 1 d’octubre del 2009

I diumenge, què?



Diumenge visita el Josep Suñer i Arxer un dels equips acabats d'ascendir a la Primera Catalana, la Gimnàstica Iberiana, equip del barri de la Zona Franca de Barcelona fundat el 1947. La Iberiana és un equip que, tot i mantenir un bloc de jugadors des de ja fa força temporades, molts d'ells jugadors del mateix barri, és ambiciós i la seva directiva ha arribat a parlar, en alguna ocasió, de fer pujar l'equip fins a la Segona B. Un futbol directe però amb vocació ofensiva és la seva carta de presentació.


De la Gimnástica Iberiana, però, se n'ha parlat força més els últims anys per qüestions extraesportives que no pas esportives. Si consultem les hemeroteques, veurem que d'ençà de la seva refundació l'any 1979, la Iberiana arrossega una sèrie d'incidents en camp propi i en camp contrari que li han fet guanyar-se l'etiqueta d'equip conflictiu, si bé les successives directives han dit sempre de portes enfora que volien canviar aquesta imatge i que dins del camp no hi ha hagut mai cap problema. Després d'uns primers anys amb incidents més aïllats, va ser a partir del 2002, aproximadament, i coincidint amb els successius ascensos de la Iberiana, quan l'equip barceloní va començar a omplir les pàgines de futbol català dels diaris amb "breus" que feien referència a incidències en els seus partits. Així, durant la temporada 2002-03, es van produir incompareixences de gairebé tots els equips que havien de jugar al camp Eduard Aunós (algunes justificades amb diarrees i altres malalties), i en la promoció d'ascens, el rival de la Iberiana (la Pirenaica de Manresa) es va negar a disputar el partit de tornada a Barcelona. La Federació Catalana, que havia fet una escenificació pública mesos abans (amb visita dels directius al camp durant un partit) per garantir la seguretat del camp, va donar l'ascens a la Iberiana.


En els següents tres anys, el camp Eduard Aunós va ser clausurat en dues ocasions. En la segona, el gener del 2007, van jugar el seu partit a "l'exili" al camp de l'Hospitalet Atlètic, equip que va acabar presentant a la FCF una factura de 630 euros pels desperfectes que els seguidors de la Gimnástica van causar, presumptament, al camp de la Provençana, trencant una porteria i rebentant la porta del bar del camp. També de l'etapa a Preferent és el partit contra l'Amposta que va merèixer un reportatge televisiu en què es va veure com l'equip ampostí era escortat, a petició pròpia, per una furgoneta dels Mossos d'Esquadra, des de la Plaça d'Espanya fins al camp Eduard Aunós. El juny passat, la Gimnástica Iberiana va assolir l'ascens al camp del Roquetenc, en un partit que va merèixer una dotació especial dels Mossos i en què els seguidors de la Iberiana van ser "engabiats" en un racó de la graderia, com també van demostrar les imatges de televisió.


Aquesta temporada, en dos dels tres desplaçaments de la Iberiana s'han denunciat incidents per part del club local. Els més "mediàtics" van ser a Tortosa, quan després del gol de l'empat de la Iberiana en el minut 92, es va iniciar una baralla general a la graderia de l'estadi entre seguidors de tots dos equips. La FCF ha obert expedient a aquest partit, la qual cosa, segons fonts federatives, suposa que hi ha una investigació en marxa per conèixer què va passar, realment, al municipal tortosí.


La Iberiana desplaça habitualment una xifra d'aficionats que va entre els 50 i els 100. Els seguidors s'han defensat sempre assegurant que tant a casa com a fora són una afició que pressiona molt, que anima incansablement el seu equip, i que això no és gaire ben vist en una categoria on no hi ha massa grups de "supporters" d'aquest estil. En tot cas, aquest mig centenar de seguidors també es preveu que siguin presents diumenge a la tarda al Josep Suñer. Futbolísticament, el Guíxols- Iberiana ha de ser un bon partit de futbol, coneixent els antecedents futbolístics dels dos conjunts. Tant de bo fora de la gespa es visqui també el partit amb la màxima esportivitat i respecte entre les dues aficions, és a dir, com hauria de ser sempre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada