diumenge, 1 de novembre del 2009

Carta oberta a Bastida Torres


A la foto, al centre de la tripleta arbitral, Bastida Torres a la mitja part del Muntanyesa- Guíxols, quan ja havia expulsat Pedregosa i havia xiulat un penal en contra de l'Ateneu. El cap que es veu en primer terme, per als curiosos, és el d'en Pere Sala.

Benvolgut senyor col·legiat:

Sóc un seguidor de l'Ateneu Deportiu Guíxols que ha pagat l'entrada per veure, aquest matí al camp de la Muntanyesa, un partit de futbol. I que, al marge del resultat, he acabat sortint indignat per dues coses. Primera, perquè per culpa seva no he pogut veure aquest partit de futbol pel qual he pagat. I segona, perquè segurament els diners que he pagat d'entrada aniran destinats a pagar-lo per una actuació mancada del més mínim respecte cap als futbolistes, amateurs tots, que esperen el diumenge per poder jugar a futbol i no per trobar-se amb el que s'ha trobat aquest matí.

Dialogant amb gent de l'staff de la Muntanyesa, tot i que després del partit, ja m'han advertit que, després d'anys de veure les seves actuacions, no se'l podia qualificar amb gaire més paraules que "xuleta". Que vostè era un egòlatra, que el que més el preocupava en lloc de dirigir els 22 jugadors correctament segons el que marca el reglament era que ni s'atrevissin a mirar-lo, i que a la mínima que algú cometia la temeritat de fer algun gest que no fos del seu agrat, l'equip en qüestió ja havia begut oli. Algú altre m'ha assegurat (no ho he vist) que s'exhibeix fins i tot quan s'escalfa.

Amb dos equips que prometen futbol no es pot presentar un balanç com el que vostè ha presentat. Tres expulsats (tots del Guíxols), multitud de targetes grogues, dos penals que s'ha inventat (almenys un a favor nostre, la qual cosa deixa clar que a sobre de fatxenda és un mal àrbitre), l'entrenador del Guíxols expulsat, viatges constants a les banquetes per intentar fer fora gent de la zona de vestidors, i per acabar-ho de rematar, petició als Mossos d'Esquadra perquè l'escortessin a la sortida del camp, quan tots els jugadors del Guíxols i gairebé tots els de la Muntanyesa ja eren fora. No pot deixar-se el xiulet al vestidor durant el primer quart d'hora de partit (amb faltes per totes dues bandes però més per part dels locals; no em val l'excusa que és el seu joc perquè la duresa és igual de sancionable a tot arreu) i, en cinc minuts, expulsar un jugador de l'Ateneu per una falta i una protesta amb dues grogues. És inútil que li pregunti què li ha dit Pedregosa, que ha marxat del camp desencaixat, perquè vostè a l'acta escriurà el que li doni la gana. Igual que no serveix de res que li pregunti què li ha dit Poderoso, a qui ha expulsat a la segona part. No pot ajudar tan descaradament els locals, amb l'ajuda del seu assistent, en la jugada que suposa el 2 a 1 ja amb 8; una falta que es produeix a la línia de banda i que vostè fa treure a l'angle de l'àrea, insistint a l'assistent perquè marqués la posició d'Elies, únic home de la barrera, que de poc no s'ha de situar al punt de penal. Vostè no es pot dirigir a ningú, a cap jugador de cap equip, dient-li "¿quieres ver como no juegas en toda la temporada?", com assegura un jugador de l'Ateneu que vostè li ha dit. Vostè tampoc li pot dir al segon entrenador (després d'haver expulsat el primer) "vete para casa". En tot cas, aquesta és una expressió que s'hauria d'aplicar a vostè mateix.

Independentment que el perjudici de la seva actuació d'avui ha anat clarament cap al Guíxols, els aficionats dels equips de Primera Catalana ja comencem a estar farts d'àrbitres de la seva "escola", que en lloc d'aspirar a ajudar l'espectacle aspiren al protagonisme total i absolut, no se sap ben bé si per satisfacció personal o per l'errònia creença (espero que errònia) que a més "follon", més puntuació i més possibilitat d'ascens de categoria. El futbol amateur no necessita gent com vostè, mancada del més absolut respecte cap a la feina i la il·lusió dels futbolistes. Tothom, també vostè, es prepara per donar el millor el diumenge, i vostè no és ningú per voler-se imposar a través de conductes que no siguin els de l'estricte reglament futbolístic. No hi ha dret a veure les cares dels jugadors, dels entrenadors, del delegat de l'Ateneu després del partit.

Estic segur que l'entrenador del Guíxols, Nacho Castro, renyarà els seus jugadors perquè a la primera part han fet, possiblement, els pitjors minuts de la temporada i no han xutat un cop a porta. Estic segur que diran que el més que generós cop de manguera pre-partit i a la mitja part dificultava moltíssim jugar bé, perquè la pilota era incontrolable sobre la gespa artificial. Estic segur que Nacho renyarà Pedregosa perquè, veient que vostè ja derivava cap a la vena fatxenda, no hauria d'haver protestat cap falta el més mínim. Però vostè, avui, s'ha carregat el partit. Algú, entre molts insults, li ha dit "lladre", i jo també li dic; he pagat per veure un partit de futbol i vostè no m'ha deixat.

Almenys, li he d'agrair una cosa. Els seguidors de l'Ateneu que hem estat aquest matí a Nou Barris hem sortit més orgullosos que mai del nostre equip. Amb 8, hem vist un empat a 1 molt possible fins que en els últims cinc minuts s'ha donat un desenllaç més esperable. Tots, malgrat el 3 a 1 final, han estat herois. Avui, una ovació per a Jose, Elies, Poderoso, Garagarza, Richard, Pedregosa, Borja, Xavi Martínez, Rubén Pérez, Alberto, Pau Sala, Aleix, Deu i Ruba. Per a vostè, el despreci com a amant del futbol. Desitjaria, com he dit abans, que no xiulés més si ha de continuar per aquest camí. Em conformaria que no xiulés cap partit més del Guíxols. Però sé que aviat tornarem a sentir a parlar de vostè.

Ah, per cert, veient el partit hi havia Jaume Creixell. Quanta raó que té.

2 comentaris:

  1. Mai havia vist una cosa igual...una de les frases que més m'ha sobtat ha estat la de Miki Carrillo (Entrenador Montañesa) dient: Un dia arriba al camp abans de canviar-se i em diu "hoy vengo a por ti". Amb això descriu perfectament el que molt bé s'ha relatat a aquest blog

    ResponElimina
  2. Estic totalment d´acord amb aquesta carta al senyor Bastida Torres.
    Jo també he estat aquest matí al camp de la Muntanyesa i ha estat un partit vergonyós per culpa del senyor col.legiat...!!!
    El Guíxols amb 8 jugadors ha donat la cara en tot moment.

    ResponElimina